Dream popová Sunnbrella Davida Žbirky představí na Flédě debutovou desku

Česko-britský hudebník David Žbirka, syn Mekyho Žbirky, uvede 4. června na Flédě debutovou desku Heartworn svého projektu Sunnbrella. Po úspěšném působení na britské hudební scéně se vydává s pětičlennou dream-popovou kapelou zpátky do České republiky.

Domácímu publiku je David Žbirka díky svému otci Mekymu dobře znám, v londýnské metropoli, kam odjel v osmnácti letech, si ale své jméno musel budovat od začátku. Musíte od nuly zjišťovat, jaké scény jsou cool, kam se necpat, co je relevantní a co ne. Je tu totiž neuvěřitelně moc akcí a možností. Trvá, než se v tom trochu vyznáte. (...) Když jste z jiné země, je nejtěžší zapadnout tak, aby vás lidi začali brát jako permanentní součást scény, a ne jen jako někoho, kdo se sem přišel na dva roky podívat,” přibližuje pro magazín Headliner. Vedle sólové dráhy se angažoval také jako bubeník v kapelách Human Pet, Drug Store Romeos a Golf Alpha Bravo, se kterou odjel americké turné.

Debutová deska Heartworn (2023) vyšla po dlouhém odkládání minulý rok v únoru. Album produkoval spolu s Patrickem Jamesem Fitzroyem a sám také většinu nástrojů ve studiu nahrával. I přesto není projekt Sunnbrella sólovou záležitostí. Tvoří ho pět hudebníků včetně Žbirkovy přítelkyně Claire Peng, baskytaristy Jamala Malika, kytaristy Samsona Srinuana a bubeníka Benedicta McDowella. Nahrávka je zvukově ovliněna devadesátými léty a interprety jako My Bloody Valentine, The Chemical Brothers a Moby.

Žbirkova hudební kariéra začala experimentováním s lo-fi skladbami ve vlastním domácím studiu, část prvního EP Wanted (2019) už odjel nahrát do studia Abbey Road Academy. Žbirka není jen všestranným hudebníkem, živí se také jako producent, kameraman a režisér. Mezi jeho největší producentské projekty patří kromě vlastních desek i album otce Mekyho Žbirky Posledné veci (2022), které získalo čtyři nominace na Ceny Anděl.

PŘEDPRODEJ/ Presale: 330 Kč (plus poplatky sítě)

► smsticket.cz: https://www.smsticket.cz/vstupenky/43876-sunnbrella-fleda-brno

► goout.cz: https://goout.net/cs/listky/sunnbrella/houx/